Sudan map with flag

Facts on Sudan

Translations, Uncategorized

تقع جمهورية السودان شمالي شرقي القارة الأفريقية، وتبلغ مساحتها مليونا و881 ألف كيلومتر مربع، وفقدت 25% من مساحتها بعد انفصال الجنوب لتتراجع بذلك من المرتبة الأولى في أفريقيا إلى المرتبة الثانية بعد الجزائر، وإلى المرتبة الثالثة عربيا بعد الجزائر والسعودية.

ويبلغ إجمالي المساحة الصالحة للزراعة في السودان 200 مليون فدان، في حين تبلغ مساحة البر مليونا و752 ألفا و187 كيلومترا مربعا، والبحر 129 ألفا 813 كيلومترا مربعا.

تجاور السودان سبع دول هي جنوب السودان (انفصلت عن السودان في يوليو/تموز 2011)، وإريتريا وإثيوبيا وأفريقيا الوسطى وتشاد وليبيا ومصر. ويبلغ طول الشريط الحدودي بين السودان وإثيوبيا 725 كيلومترا، ومع أفريقيا الوسطى 380 كيلومترا.‏

The Republic of Sudan is located in northeastern Africa. It is 1,881,000 square kilometers and lost 25% of its land after the separation of the South, moving down to second place after Algeria in terms of size in the African continent and to third place in the Arab world following Saudi Arabia and Algeria.

The total area suitable for agriculture in Sudan is 200 million acres and the land area is 1,752,187 square kilometers, while the sea is 129, 813 square kilometers.

Sudan neighbors seven countries: South Sudan (separated from Sudan in July 2011), Eritrea, Ethiopia, the Central African Republic, Chad, Libya, and Egypt. The border between Sudan and Ethiopia is 752 kilometers and 380 kilometers with the Central African Republic.

Read the full Arabic report on Al Jazeera.